9 липня 2019 року Президент України Володимир Зеленський з метою збереження лісів та забезпечення раціонального використання лісових ресурсів, протидії незаконним рубкам і нелегальному обігу деревини підписав Указ "Про деякі заходи щодо збереження лісів та раціонального використання лісових ресурсів". В Указі, зокрема, надано доручення Кабінету Міністрів України підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект, в якому передбачити:

запровадження порядку реалізації деревини на конкурсних засадах;

створення системи контролю та відстежування обігу деревини на ринку з моменту її заготівлі до реалізації шляхом функціонування загальнообов’язкової для всіх постійних лісокористувачів єдиної державної системи електронного обліку деревини;

встановлення адміністративної та кримінальної відповідальності за неподання, несвоєчасне подання, подання завідомо недостовірної інформації до єдиної державної системи електронного обліку деревини.

Також в документі йдеться про необхідність встановити порядок проведення моніторингу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, а також контролю за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, передбачений статтею 4 Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів», у тому числі шляхом запровадження електронного обліку деревини.

Окрім того, доручено запровадити до 1 листопада 2019 року електронний облік деревини державними підприємствами, що входять до сфери управління Міністерства оборони України, а також забезпечити оприлюднення на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади щомісячних звітів про стан запровадження та функціонування такого електронного обліку.

Зазначимо, що статтею 4 Закону України «Про особливості державного регулювання діяльності суб’єктів підприємницької діяльності, пов’язаної з реалізацією та експортом лісоматеріалів» встановлюється обмеження внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених у розмірі 25 мільйонів кубічних метрів на рік. Моніторинг внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених, а також контроль за неперевищенням обсягу внутрішнього споживання вітчизняних лісоматеріалів необроблених здійснюються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері лісового господарства, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Нагадаємо, лісогосподарськими підприємствами, що належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів України, запроваджено 100-відсотковий облік усієї заготовленої та реалізованої деревини у Cистемі електронного обліку деревини (ЕОД). Це 73% всіх лісів України. Доступ до електронного обліку надано Національній поліції та Службі безпеки України і вони можуть в режимі реального часу контролювати, як відбувається заготівля деревини по кожному об’єкту. Однак, ще залишається «чорна діра» у 27%, де не відбувається киркування деревини.

" "