З 2 листопада набуде чинності Закон № 159-IX "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності", прийнятий 3 жовтня.

В Закон "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень" внесено суттєві зміни.

  1. Нотаріальні дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва здійснюватимуться одночасно з державною реєстрацією прав.
  2. Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться будь-яким державним реєстратором за заявами в межах АР Крим, області, міст Києва та Севастополя за місцезнаходженням нерухомого майна. В межах декількох адміністративно-територіальних одиниць або незалежно від місцезнаходження нерухомого майна реєстрація проводиться на підставі рішення Міністерства юстиції. Разом з тим, реєстрація обтяжень речових прав проводиться незалежно від місцезнаходження нерухомості. Держреєстратор зобов'язаний перевіряти обсяг цивільної правоздатності заявника реєстрації.
  3. При реєстрації прав, що виникли до 1 січня 2013 року, у разі відсутності даних в реєстрах або якщо заявник не надав документи, реєстратор зобов'язаний запитувати від органів влади, підприємств, установ та організацій, які оформлювали права, підтверджуючу інформацію.
  4. Доступ реєстратора до Державного реєстру прав здійснюється шляхом багатофакторної аутентифікації, порядок якої визначить Кабінет Міністрів. Інформація з реєстру у електронній формі подається у режимі реального часу.
  5. Держреєстратор зобов'язаний невідкладно повідомити власника об'єкта нерухомого майна, користувача, обтяжувача про подання/отримання заяви на проведення реєстраційних дій. Порядок такого повідомлення визначить Кабмін. Разом з тим, наразі є надійний сервіс SMS-Маяк, в якому вже реалізована функція повідомлення власника про перереєстрацію його нерухомості, а також про подання відповідної заяви.
  6. Особливості державної реєстрації прав у результаті вчинення нотаріальних дій з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва

Нотаріус, який вчинив нотаріальну дію з нерухомістю, об'єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну чи припинення речових прав, їх обтяжень проводить реєстрацію, проте є винятки.

Якщо необхідно проводити декілька реєстраційних дій або реєстраційні дії щодо декількох об'єктів, реєстрація прав проводиться поступово в міру завершення попередньої реєстраційної дії.

Якщо в межах однієї спадкової справи здійснюється одночасна видача декількох свідоцтв про право на спадщину, що має наслідком проведення декількох реєстраційних дій щодо різних суб'єктів речового права або реєстраційних дій щодо декількох об'єктів, реєстрація проводиться після видачі таких свідоцтв про право на спадщину.

Припинення обтяження речових прав у результаті зняття нотаріусом заборони на відчуження нерухомого майна реєструється тим самим нотаріусом одночасно з її зняттям.

У разі нотаріального посвідчення правочину, правовий наслідок якого пов'язується з настанням певної обставини, а також у разі, якщо у результаті вчинення нотаріальної дії утворюються нові об'єкти нерухомого майна, що потребує здійснення власником дій, спрямованих на формування (створення) нерухомого майна, державна реєстрація прав проводиться після настання обставини, формування майна будь-яким державним реєстратором.

За наявності поважних причин (надзвичайна або невідворотна за даних умов подія (непереборна сила) державна реєстрація прав у результаті вчинення нотаріальної дії з нерухомим майном, об'єктом незавершеного будівництва, що має наслідком набуття, зміну чи припинення речових прав, їх обтяжень одночасно зі вчиненням такої нотаріальної дії, може бути проведена іншим нотаріусом за домовленістю із ним та за попереднім письмовим повідомленням відповідного територіального органу Міністерства юстиції із зазначенням поважних причин, відомостей про нотаріуса та строку відсутності.

Заяви на проведення державної реєстрації прав передаються до іншого нотаріуса через реєстр відповідним територіальним органом Міністерства юстиції.

  1. Збільшено штрафи за порушення порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень: за порушення доведеться заплатити від 400 до 1 тис. НМДГ (6800 - 17 тис. грн).
За матеріалами електронного ресурсу Юрліга https://jurliga.ligazakon.net/ua/news/190349_vlasnikv-povdomlyat-pro-zazkhannya-na-kh-nerukhomst
" "