2017-04-06-800px-Government BuildingОфіційне звернення щодо необхідності втрутитися та терміново розв’язати проблему на початку березня цього року прем'єр-міністрові направила Торгово-промислова палата України.

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман дав доручення Міністерству економічного розвитку і торгівлі, Міністерству інфраструктури, Укрзалізниці й Антимонопольному комітету України напрацювати пропозиції щодо вирішення кризової ситуації, що склалася зі збереженням торговельно-економічної присутності України в регіоні Центральної Азії у зв’язку з транзитною блокадою, яку застосовує Росія проти України.

Торгово-промислова палата України, від імені бізнес-спільноти, висловила занепокоєність з приводу того, що наразі українські експортери для доставки продукції в Центральну Азію і Сіньцзян-Уйгурський автономний район Китайської Народної Республіки вимушені використовувати альтернативний маршрут через Чорноморську і Каспійську поромні переправи. Але низка проблем ставить під сумнів його ефективність.

Палата пропонує три варіанти вирішення проблеми, повідомляє офіційний сайт ТППУ. Так, для підвищення конкурентоспроможності альтернативного маршруту в обхід Росії необхідно активізувати роботу з узгодження єдиної конкурентної тарифної політики маршруту і запровадження єдиного наскрізного маршруту через транзитні країни.

Крім того, доцільно оптимізувати тарифи чорноморських поромних переправ і зменшити ставки портових зборів (на 50%).

Керівництво ТППУ, яке діє в інтересах малого та середнього українського бізнесу, висловлює сподівання, що найближчим часом це питання буде врегульовано з урахуванням чинних нормативних актів, економічної ситуації та можливих соціально-економічних наслідків.

Прес-служба / 6.04.2017.

 

" "