19 липня, за участю Мінагрополітики, операторів органічного ринку та міжнародних експертів відбувся круглий стіл з питань впровадження Закону України № 2496-VIII «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції» (вводиться в дію з 2 серпня 2019 р.) та  Закону України 2639-VIII «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» (вводиться в дію з 6 серпня 2019 р.).

Участь у заході взяли Олена Ковальова, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України;

Володимир Лапа голова Держпродспоживслужби;

Джон Міллнз, керівник проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики»;

Елізабет Рюегг, керівник проекту «Німецько-українська співпраця у галузі органічного землеробства»;

представники Мінагрополітики, Держпродспоживслужби, Антимонопольного Комітету, Національного агентства з акредитації України, Українського інституту інтелектуальної власності, органу сертифікації «Органік Стандарт», інформаційного центру «Зелене досьє», провідних торговельних мереж, дистриб’юторів, імпортерів та спеціалізованих закладів роздрібної торгівлі, виробники органічної продукції.

«Сьогодні ми розширюємо коло учасників органічного ринку, залучаючи не тільки виробників, технологів та контролерів, але і тих, хто безпосередньо реалізує продукцію і забезпечує її фактичну поставку до споживача. Наше спільне завдання – забезпечити впевненість споживача у тому, що продукція, за яку він сплачує, є якісною і безпечною, вона дійсно є сертифікованою і органічною», - зазначила заступник Міністра Олена Ковальова. Вона додала, що за останніми даними, експорт органічної продукції втричі більше у вартісному вимірі за внутрішній споживчий ринок в Україні (99 млн євро і 29,4 млн євро відповідно).  Органічний ринок є одним з найдинамічніших ринків продовольства у світі, тому удосконалення харчового законодавства набуває все більшого значення.

У свою чергу голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа підкреслив важливість донесення інформації щодо нових законодавчих змін до суб’єктів ринку, щоб у серпні вже всі були готові виконувати нові вимоги відповідно до введених в дію законів.

Зі свого боку, керівник проекту ЄС «Підтримка впровадження сільськогосподарської та продовольчої політики» Джон Міллнз подякував Мінагрополітики та Держпродспоживслужби за співпрацю та напрацювання закону, який дозволить розвивати сильний органічний ринок України: «Органічна продукція, яка виробляється в Україні, є смачною і може бути ще смачнішою, тому її слід популяризувати та експортувати на всесвітній міжнародний органічний ринок, який постійно розширюється. В той же час органічне виробництво позитивно впливає на навколишнє середовище».

За словами керівника проекту «Німецько-українська співпраця у галузі органічного землеробства» Елізабет Рюегг, новий закон, в першу чергу,  слугуватиме тому, щоб споживач отримував саме ту продукцію, яку він бажає отримувати – здорову, органічну, і щоб процес виробництва був прозорим та чесним.

Разом з усіма учасниками заходу спікери розбирали особливості застосування закону в частині здійснення маркування та торгівлі органічними продуктами, вимог до інспекції та сертифікації. На завершення зустрічі було окреслено подальші спільні кроки для забезпечення гармонійного впровадження та реалізації нового харчового законодавства з серпня 2019 року.

" "