Прес-служба Мінагрополітики повідомляє, що 17 липня у Мінагрополітики відбулася skype-конференція під головуванням заступника Міністра аграрної політики та продовольства України Віктора Шеремети щодо стану реалізації програми «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств».

У конференції взяли керівники структурних підрозділів облдержадміністрацій з питань агропромислового розвитку, представники Мінагрополітики, Міністерства юстиції України, ДФС, Держказначейства, Укрдержфонду.

Так, за період грудень 2018 – квітень 2019 року 868 фермерським господарствам вже перераховано 18,6 млн грн компенсації за напрямом «здешевлення кредитів».

У липні планується виплата коштів на суму 62,9 млн грн 1307 фермерським господарствам за такими напрямами:

  • часткова компенсація техніки та обладнання – 46,1 млн грн, 864 отримувачі;
  • субсидія на 1 га новоствореним ФГ – 2,4 млн грн, 41 отримувач;
  • субсидія на 1 га для ФГ, крім новостворених – 10,5 млн грн, 345 отримувачів;
  • здешевлення кредитів – 3,7 млн грн, 41 отримувач;
  • компенсація дорадчих послуг – 142 тис. грн, 16 отримувачів.

Також за червень 1337 фермерським господарствам планується виплата коштів на суму 45 млн грн. Найбільше заявок на отримання державної підтримки надійшло з Волинської області – 250, з яких 28 – від молодих фермерів до 35 років. Найменша кількість заявок надійшла від Дніпропетровської (4), Чернігівської (5) та Київської (12) областей, представникам яких на зустрічі було доручено посилити інформування фермерів щодо держпідтримки.

У рамках бюджетної програми «Надання кредитів фермерським господарствам», яка реалізується через Укрдержфонд, затверджено заявки 136 фермерських господарств, яким буде перераховано 46,7 млн грн компенсації. Наступні засідання комісії плануються з 24 липня поточного року.

З 1 січня 2020 року набирає чинності постанова КМУ про надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб – членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Зокрема, фінансова підтримка надаватиметься зареєстрованим сімейним фермерським господарством, які входять до 4-ї групи платників податків.

«Відповідний законопроект щодо додаткової фінансової підтримки сімейним фермерським господарствам було прийнято минулого року. Разом з фермерами і усіма зацікавленими відомствами ми вже напрацювали найоптимальніший механізм його впровадження, що дозволить з 1 січня 2020 року запустити цей напрям і надавати фермерам додаткові фінансові ресурси», - підкреслив заступник Міністра Віктор Шеремета.

Наступна нарада щодо стану реалізації бюджетної програми «Фінансова підтримка розвитку фермерських господарств» відбудеться у серпні.

" "