13 вересня 2019 року в Кіровоградській регіональній торгово-промисловій палаті відбувся навчальний тренінг «Впровадження міжнародних правил харчової безпеки в закладах громадського харчування».
Організувала та провела захід палата за участю консалтингової компанії PROFI CLUB (м.Київ), управління Держпродспоживслужби у Кіровоградській області при підтримці громадської організації «Ресторанна гільдія».
На початку присутніх привітали Олег Хмуренко, віце-президент КРТПП, та Надія Воленшчак, начальник відділу фінансово-економічних послуг КРТПП, які розповіли присутнім про основні функції та послуги КРТПП а також про актуальність системи контролю харчової безпеки, упровадження якої в Україні регулюється Законами від 23.12.97 р. №771/97-ВР «Про основні принципи та вимоги до безпечності харчових продуктів» та від 18.05.17 р. №2042-VIII Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин.
Спікер тренінгу Богдан Михайлов, сертифікований спеціаліст по HACCP, досвід впровадження і дотримання принципів HACCP більше 9 років, у ресторанному бізнесі більше 20 років ( в т.ч. у всесвітньо відомих мережах ресторанів і готелів - більше 7 років), розповів про стандарти HACCP в Україні причини, процедури і етапи впровадження системи НАССР, програми-передумови щодо безпеки харчової продукції а також про практичне застосування системи у всіх процесах, які проходить продукт в закладах громадського харчування
Світлана Яніцька, заступник начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС у Кіровоградській області, розповідала, якими повноваженнями наділена ДПСС в частині контролю харчової безпеки, про відповідальність операторів ринку, про наслідки порушень (штрафи та припинення роботи виробничих потужностей).
Марта Лушпак, аудитор системи управління якістю згідно вимог стандартів ISO 9001, 22000, практикуючий консультант з питань розробки та впровадження системи управління якістю, директор Львівської філії ДП «УкрНДНЦ» (Національний орган стандартизації), ознайомила присутніх із актуальним законодавством України про харчову безпеку та з обов’язками операторів ринку, розкрила процедуру сертифікації закладу за стандартами HACCP, а також права і обов’язки аудиторів по НАССР. Учасники тренінгу отримали приклад плану НАССР для закладу громадського харчування, дізналися про ведення стандартної документації з контролю безпеки продуктів і лабораторний контроль, вимоги до робочих приміщень і фактори ризику, а також про те, як уникати типових помилок, що призводять до зниження ефективності системи HACCP.
Слухачі тренінгу дізналися та отримали практичні поради щодо:
– застосування системи HACCP;
– загальних принципів гігієни харчової продукції: відносно процесів, споруд і обладнання, засобів для персоналу, контролю за виробничими процесами, виконання санітарно-профілактичних заходів тощо;
– проведення аналізу ризиків та правильного виявлення критичних точок в роботі підприємства;
– опису кінцевого продукту, побудови блок-схеми технологічного процесу;
– розробки та впровадження плану HACCP та реалізації кроків системи HACCP;
– техніки проходження аудитів, аудиторських перевірок.
Усі учасники отримали візуалізовану інформацію, яка була представлена на тренінгу.
Наприкінці присутні ділилися враженнями. Розповідали про власні труднощі та успіхи впровадження системи, а також відзначили особливу актуальність теми, враховуючи, що вже 20 вересня добігає кінця термін впровадження НАССР на підприємствах МСБ, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами. Також відзначили, що виняткова цінність заходу в тому, що учасники отримали не лише теоретичні знання, а й практичні поради з впровадження та функціонування системи менеджменту безпечності харчової продукції на підприємствах.
На завершення учасникам тренінгу були вручені сертифікати.
Ми щиро вдячні нашим гостям за активність та зацікавленість та чекаємо на вас на наших наступних заходах!