У рамках навчання за програмою підвищення кваліфікації для державних службовців, на Кіровоградщині організували обговорення Угоди про асоціацію між Україною і ЄС.

Зважаючи на карантинні обмеження, захід відбувався у режимі онлайн, із використанням додатку ZOOM. У своєрідному засіданні за круглим столом взяли участь президент КРТПП Ірина Саєнко, заступник голови ОДА Сергій Шеремет, директор Агенції регіонального розвитку Кіровоградської області Олександр Гавриленко та експерт Агенції Тетяна Головченко, представники Регіонального центру підвищення кваліфікації Кіровоградської області, державні службовці.

Звертаючись до учасників заходу, Ірина Саєнко зазначила, що сьогодні Європейський союз є одним з основних стратегічних партнерів України, а Угода про асоціацію між Україною та ЄС - це не просто механізм розвитку торговельних відносин та євроінтеграції України, це рушійна сила економічного розвитку нашої країни.

«Минулого року експорт товарів з Кіровоградської області до країн Європейського Союзу збільшився більш ніж на 75% і склав понад 200 млн доларів. Наш бізнес, особливо малий і середній, заходить на європейський ніші для готової продукції. Таку тенденцію добре видно на прикладі торгівлі готовими продуктами харчування, частка яких в експорті виросла до 17%», - зазначила вона.

Президент КРТПП зупинилась на впровадженні Європейським союзом програм підтримки України, зокрема розповіла про участь Палати у програмі Євросоюзу «EU4BUSINESS: Мережа центрів підтримки бізнесу в Україні». Зокрема, Ірина Саєнко розповіла, що тільки цього року в рамках програми було проведено 6 масштабних заходів, які охопили понад 300 представників малого та середнього бізнесу області. Це навчальні тренінги, форуми, конференції спрямовані на розвиток малого і середнього бізнесу, його інтеграцію в економіку ЄС.

Йшлося й про можливі зміни Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. З цього приводу Ірина Саєнко наголосила, що український бізнес потребує певних змін у відносинах з ЄС: «Українські реалії помітно змінилися, тому необхідно коригувати і Угоду про асоціацію Україна-ЄС». Вона вказала на те, що вже сьогодні Кіровоградська область може значно збільшити присутність на Європейському ринку за рахунок якісних товарів - насосів і гідромоторів, обладнання для атомних електростанцій, виробів з граніту, меблів з твердих порід деревини, кормів для тварин, заморожених овочів та фруктів, солодощів тощо.

«Наша мета - розширення економічного партнерства України з ЄС. Ми зобов'язані відчувати себе в Європі як вдома», - наголосила Ірина Саєнко.

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "