Президент Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати Ірина Саєнко передала обласній універсальній науковій бібліотеці ім. Д.І. Чижевського величезну символічну книгу, виготовлену минулого року як одну із святкових локацій до 265-ї річниці від дня заснування обласного центру.

Відтепер «фоліант» висотою близько двох метрів відіграватиме роль фотозони у головній бібліотеці області.

«Ми добре знаємо, що всі знання починаються з книги. І хоча сьогодні є інтернет, й інші джерела інформації, книгу не замінить ніщо. Тому ми й вирішили зробити не просто книгу, а ще й фотозону. Після Дня міста вона зберігалася в торгово-промисловій палаті, а тепер ми з радістю передаємо її кращій бібліотеці області», - зазначила Ірина Саєнко.

Директор ОУНБ ім. Д.І. Чижевського Валентина Животовська наголосила, що нинішні часи вимагають від книгозбірень осучаснення і зміни підходів у роботі.

«Час вимагає все більше інновацій від бібліотек. Ми запроваджуємо нові форми роботи, серед яких цифрові виставки, буктрейлери, віртуальні довідки. Відкриття нової фотозони стане ще однією нашою новацією», - зазначила вона.

Прикметно, що місце і час для такої небуденної події обрано недарма: книга, навіть така неординарна, має зберігатися у бібліотеці, окрім того, місяць червень – має особливе значення в історії Єлисаветграда-Кропивницького. Саме цього місяця, 1754 року відбулося урочисте закладання фортеці святої Єлисавети. До слова, зображення фортеці є і в цій книзі.

Взагалі із фортецею святої Єлисавети пов'язана своя особлива історія книговидання, її розповів історик-краєзнавець Олександр Чорний. Він зазначив, що саме друкарня, що діяла на території фортеці, першою в Україні почала видавництво книг гражданським шрифтом. Зокрема, у 1765 році тут було видано комедію Жан Батіста Руссо “Кавовий будинок”. До того всі книги друкувалися церковнослов'янським шрифтом, або ж латиною.

 

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "