Про можливості розвитку громад Кіровоградської області, а також мікро-малого та середнього агробізнесу за підтримки Програми USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) йшлося під час круглого столу «Економічний розвиток громад. Інструменти USAID АГРО».

2707 2Захід відбувався 26 липня у змішаному режимі (онлайн та офлайн) на базі Кіровоградської регіональної торгово-промислової палати. У засіданні взяли участь понад 130 представників територіальних громад, бізнесу та регіональних інституцій інституцій регіону, в тому числі президент КРТПП Ірина Саєнко.

Учасників круглого столу привітали заступник начальника Кіровоградської ОВА Сергій Поліщук та керівник напряму земельної реформи USAID АГРО Сергій Кубах.

Представникам Кіровоградщини розповіли про можливості покращення продуктивності мікро-, малого та середнього агробізнесу, а також розширення доступу до ринків у співпраці із Програмою USAID АГРО; можливості залучення позабюджетного фінансування для розвитку громад; підвищення ефективності управління земельними ресурсами у рамках участі у Програмі USAID АГРО.

Про пріоритети Програми розповіли керівники напрямків USAID АГРО Владислав Карпенко – керівник напряму розвитку аграрних ринків; Олександр Осовець – керівник напряму розвитку допоміжних послуг; Сергій Кубах – керівник напряму земельної реформи.

2707 3Було зазначено, що головними напрямками підтримки USAID АГРО є плодово-овочевий, м’ясо-молочний, свійська птиця, аквакультура, а також виробництво кондитерських та крафтових виробів та вирощування зернових.

Було озвучено й короткострокові плани Програми:

▪️Сприяння розвитку переробних потужностей у плодоовочевому, м’ясомолочному та зерновому секторах для забезпечення продовольчої безпеки;

▪️Розвиток ініціатив зі збереження, переробки та логістики зернових і олійних культур;

▪️Допомога в релокації бізнесів з постраждалих територій;

▪️Удосконалення взаємозв'язків виробників продовольчих продуктів та споживачів, у тому числі завдяки експорту.

2707 4Під час засідання відбулися бліц-презентації проектних ідей учасників конференції – представників агробізнесу та Кіровоградщини. Зокрема, проєкт збільшення доданої вартості в аграрному виробництві через переробку соломи та виготовлення паливних гранул представила голова Ради сільгоспвиробників Кіровоградської області, голова ПСП «Синюха» Ольга Голобородько. Про можливості впровадження переробки садівничо-плодового бізнесу розповів голова кооперативу «Лісовичок» Микола Лісков. Представники крафтових виробників Інна Андрієнко та Наталя Русецька розповіли про можливості підвищення конкурентоспроможності крафтового бізнесу. Покращення продуктивності в овочівництві презентував голова ФГ «Станіслав» Евгеній Кім. А директорка Регіонального фонду підтримки підприємництва у Кіровоградській області Ольга Ковальова-Алокілі презентувала проєкт забезпечення Кіровоградщини власною молочною продукцією.

Учасники круглого столу зійшлися у думці, що долучення Кіровоградщині до реалізації проєктів у рамках Програми USAID АГРО позитивно впливатиме на укріплення продовольчої безпеки регіону та усієї держави, дозволить укріпити позиції малого та середнього бізнесу в аграрній та переробній галузях, збільшить кількість робочих місць у регіоні.

За новинами Програми USAID з аграрного і сільського розвитку АГРО можна слідкувати на сторінці у Фейсбук: https://www.facebook.com/usaid.agro/

2707 52707 62707 72707 82707 9

Журнал "ЗОВНІШСЕРВІС"

Журнал ЗОВНІШСЕРВІС 067 2021.jpg
" "